Verhoogde hypotheekgarantie op de schop?

De vraag is nog altijd of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op 350.000 euro kan blijven bestaan. Eerder deed het CDA een voorstel de verhoging van de NHG te handhaven, maar onduidelijk is of zij kunnen rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Onduidelijkheid in de Kamer over verhoogde hypotheekgarantie
Onduidelijkheid in de Kamer over verhoogde hypotheekgarantie

In 2009 besloot het vorige kabinet wegens de economische crisis de grens voor de hypotheekgarantie tijdelijk te verhogen van 265.000 euro naar 350.000. Deze regeling werd getroffen om de huizenkoper te helpen en de huizenmarkt weer enigszins om gang te brengen. Echter is het vandaag de dag onduidelijk of het CDA op een meerderheid kan rekenen van de Tweede Kamer om de NHG te handhaven op 350.000 euro.

In de Tweede Kamer wordt verschillend gereageerd op het CDA-voorstel. Coalitiegenoot VVD schort haar oordeel op tot na de reactie van minister van Financiën Jan Kees de Jager. Gedoogpartner PVV heeft wel al een uitspraak gedaan en is voor de handhaving van de NHG. Vandaag zal de Jager aan het woord komen om zich uit te spreken over NHG-regeling.

Mark Harbers, VVD-Kamerlid, ziet nog risico’s aan de hypotheekgarantie wanneer het economisch veel slechter zou gaan. Harbers wil daarom weten wat het handhaven de verhoogde garantie betekent voor de premie die huizenkopers betalen. Het CDA is nog altijd van mening dat de consument behoefte heeft aan hoger plafond. Eerder gaven D66 en GroenLinks al aan tegen de handhaving van de verhoogde garantie te zijn. Ook de PVDA liet zich nog niet volledig uit en wacht nog met haar oordeel.

Gepubliceerd op 6 oktober 2011 om 9:44 uur door de redactie.

Reageren