Voormalig hypotheekgigant veroordeeld voor fraude

In Amerika is de oprichter van een van de grootste hypotheekverstrekkers veroordeeld wegens fraude en oplichting. Het gaat om een van de grootste fraude zaken in de VS, die in 2009 leidde tot het instorten van Colonial Bank.

Voormalig hypotheekgigant veroordeeld wegens fraude
Voormalig hypotheekgigant veroordeeld wegens fraude

Lee Farkas, oprichter en voormalig voorzitter van Taylor, Bean & Withaker is door de rechter in Virginia schuldig verklaard op 14 aanklachten wegens fraude, met een totale schade van 2,9 miljard dollar voor de Amerikaanse overheid en andere investeerders.

De man kan een gevangenisstraf van enkele tientallen jaren tegemoet zien, evenals zes andere medewerkers van Taylor, Bean & Withaker, die allen schuldig pleitten en bereid waren te getuigen tegen Lee Farkas.

De frauduleuze praktijken begonnen in 2002 toen voor 1,5 miljard aan valse hypotheken werd verkocht aan Colonial Bank. Op het hoogtepunt van de financiele crisis wisten de fraudeurs Colonial Bank ervan te overtuigen voor bijna 600 miljoen dollar een beroep te doen op schuldsanering bij de overheid. Dit werd goedgekeurd, mits de bank zelf nog voor 300 miljoen dollar aan fondsen kon werven. Deze kwamen, hoe kan het ook anders van Taylor, Bean & Withaker.

Tevens werd een aparte hypotheekverstrekker opgericht die waardepapieren verkocht aan andere financiele instellingen waaronder Deutsche Bank en BNP Paribas.

In de jaren sinds de start van deze wanpraktijken heeft meneer Farkas 20 miljoen dollar achterovergedrukt voor privédoeleinden.

Gepubliceerd op 20 april 2011 om 13:40 uur door de redactie.

Reageren