Woningeigenaren verhuren noodgedwongen

Steeds meer woningeigenaren verhuren hun huis tijdelijk, wanneer zij deze niet verkocht krijgen. Ook makelaars treden in de rol van bemiddelaar voor tijdelijke verhuur, echter leggen banken strenge regels op.

Woningeigenaren verhuren moeilijk verkoopbare woningen
Woningeigenaren verhuren moeilijk verkoopbare woningen

De stagnerende huizenmarkt zorgt niet alleen voor creativiteit onder makelaars en projectontwikkelaars. Veel woningeigenaren verhuren hun woning tijdelijk omdat zij het oude huis niet verkocht krijgen. In veel hypotheekcontracten staat echter dat banken dit expliciet mogen verbieden. Banken zijn namelijk bang dat tijdelijke huurders rechten opbouwen die de waarde van de woning kunnen beïnvloeden.

Makelaars kunnen op deze manier optreden als bemiddelaar voor tijdelijke verhuur. Volgens De Stichting Tijdelijk Twee Woningen (TTW) lichten makelaars woningeigenaren niet goed in en vragen zij vaak hoge bemiddelingsvergoedingen. Daarnaast worden de vergunningen voor tijdelijk verhuur niet altijd netjes geregeld en vertellen makelaars de woningeneigenaren niet dat zij hun bank op de hoogte moeten stellen, aldus directeur Naomi Ansems.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) bevestigd de verhoogde interesse voor verhuur van moeilijk verkoopbare woningen. Het niet inlichten van de eigen bank bij tijdelijke verhuur, kan ernstige gevolgen hebben voor de woningeigenaar.

Gepubliceerd op 29 november 2011 om 13:29 uur door de redactie.

Reageren