Kan ik beter naar mijn eigen Rabobank of naar een onafhankelijke hypotheekadviseur?

De vraag 'Kan ik beter naar mijn eigen Rabobank of naar een onafhankelijke hypotheekadviseur?' is beantwoord en ging over Rabobank.

De kwaliteit van het hypotheekadvies dat u krijgt, hangt niet zo zeer af van het kantoor waar u naartoe gaat, als wel van de persoon die uw advies samenstelt. Degene die aan het bureau tegenover u zit, de adviseur die zijn of haar werk al dan niet goed doet.

Voor een goed hypotheekadvies moet er uitgebreid geïnventariseerd worden, u moet veel gegevens van uw persoonlijke en financiële situatie op tafel leggen. Op basis daarvan stelt de hypotheekadviseur een voorstel op, dat in zijn of haar ogen het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie en wensen.

Wat betreft het voorstel, daarvoor kan de beste adviseur net zo goed bij de Rabobank als bij een onafhankelijk advieskantoor zitten. Het gaat daarbij om de hoogte van de hypotheek, de aflossingsvorm, de renteconstructie, de benodigde verzekeringen. Als u er met de adviseur uit bent hoe de hypotheek eruit moet komen te zien qua samenstelling, pas dan wordt het relevant bij welke geldverstrekker de hypotheek ondergebracht moet worden.

Het nadeel van de Rabobank is dat er daar alleen maar hypotheken af te sluiten zijn van... de Rabobank. Andere geldverstrekkers worden niet in het advies meegenomen, alhoewel het natuurlijk goed zo kan zijn dat dezelfde constructie bij een andere geldverstrekker gunstiger uitpakt. Op het gebied van hypotheekrente, maandlasten, of op het gebied van voorwaarden. Ook de in het advies opgenomen verzekeringen zijn bij de Rabobank afkomstig uit een beperkt assortiment, waardoor het prima mogelijk is dat u voor dezelfde dekkingen elders beter af bent.

De onafhankelijke hypotheekadviseur kan de hypotheken vaak bij een groot aantal geldverstrekkers onderbrengen. In de praktijk blijkt dat de meeste adviseurs toch hun persoonlijke voorkeuren hebben en daardoor het gros van de hypotheekaanvragen bij een kleine groep aanbieders neerlegt. We noemen zomaar een aantal namen: ING Bank, Hypotrust, Obvion, Woonfonds, Delta Lloyd en Bank of Scotland. Als u naar een onafhankelijke adviseur gaat, vraag dan naar de voorkeursaanbieders en informeer naar de motivatie van de voorkeur. Vraag ook van welke geldverstrekkers deze adviseur géén hypotheken kan aanbieden en oriënteer u ook zelf op de markt.

Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om zowel naar uw eigen Rabobank als naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan voor een advies. Kunt u direct nagaan of de hypotheeksamenstelling bij beide ongeveer gelijk geadviseerd wordt! En zo niet, dan kunt u de adviseurs vragen naar de verschillen. Als de één met een advies voor een spaarhypotheek komt, en de ander met een advies voor een geheel aflossingsvrije hypotheek, dan is dat duidelijk een reden om door te vragen naar de motivatie van het advies.

Het afsluiten van een hypotheek is – zoals alle financiële dienstverlening – uiteindelijk een kwestie van vertrouwen. U moet vertrouwen hebben in de adviseur, in de samenstelling van de hypotheekconstructie en de keuze van de geldverstrekker en verzekeraar(s) wiens producten de constructie invullen. De adviseur moet uw vertrouwen verdienen, of die nu bij de Rabobank aan het bureau zit, of bij een onafhankelijk advieskantoor.

s