Adviseurs overtreden massaal code voor hypotheken

Meer dan de helft van alle hypotheekadviseurs zegt de gedragscode te overtreden welke voorschrijft dat een hypotheek niet hoger mag zijn dan 4,5 keer het jaarinkomen. Het hypotheekadvies wordt dan vooral gebaseerd op de toekomst; een hoger salaris of betere carriere.

Uit een een enquête van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs blijkt 54% van alle ondervraagde hypotheekadviseurs de eigen gedragscode te overtreden. Hoewel ze door de huidige crisis niet verwachten vaak nog een hypotheek advies te verstrekken welke 4,5 keer het jaarinkomen is, gebeurde dit dus wel met regelmaat.

Ook blijkt dat de adviseurs van hypotheken weinig heil zien in het feit dat ze hun klanten moeten informeren over een mogelijke provisie welke de adviseur krijgt bij afsluiten van de hypotheek. Zes op de tien denkt dat het niet bijdraagt aan betere advisering en 55% gaat er vanuit dat het enkel zal leiden tot een lagere omzet.

In totaal verwacht 75% van alle ondervraagde adviseurs dat de omzet daalt en zelfs 20% verwacht dat de omzet daalt met meer dan 25%.

Gisteren nog berichtte de redactie van Hypotheek Index over de AFM welke recentelijk onjuiste hypotheek adviezen heeft bestraft.

Gepubliceerd op 9 juni 2009 om 12:07 uur door de redactie.

Reageren