Welke hypotheek kan ik gebruiken voor een huis in het buitenland?
De vraag 'Welke hypotheek kan ik gebruiken voor een huis in het buitenland?' is beantwoord en ging over ING Bank.
Zoals te verwachten is een hypotheek voor een huis in het buitenland bij wat minder geldverstrekkers te krijgen dan een hypotheek voor een huis in Nederland. Zo’n hypotheek is voor een geldverstrekker nu eenmaal flink ingewikkelder, en niet iedere aanbieder is erop ingericht om een woning in een ander land te financieren.
Grootbanken die internationaal actief zijn, zoals ING Bank en ABN AMRO Bank, bieden vaak wel mogelijkheden zo biedt de ING Bank buitenlandhypotheken aan voor o.a. Frankrijk en Duitsland. Andere banken kunnen soms iets door internationale verbanden met andere banken. Verzekeraars die ook hypotheken aanbieden, richten zich meestal alleen op de bulk van hypotheken op eerste woningen in Nederland.
De keuze van de beste hypotheekvorm voor een huis in het buitenland, is mede afhankelijk van de fiscaliteit. Wie net over de grens in België of Duitsland woont, maar wel in Nederland werkt, kan ervoor kiezen aangemerkt te blijven worden als binnenlands belastingplichtige. Dan gelden nagenoeg dezelfde regels voor het aftrekken van hypotheekrente, als voor wie gewoon in Nederland woont. Dan is het dus meestal interessant om te kiezen voor een hypotheekvorm waarbij kapitaal wordt opgebouwd voor aflossing (zoals de spaarhypotheek of de beleggingshypotheek) – niet voor directe periodieke aflossing op de schuld.
Wie verder weg woont zal meestal niet binnenlands belastingplichtig zijn. De mogelijke hypotheekvormen zijn dan afhankelijk van de lokale omstandigheden en fiscale regels. Wanneer er geen sprake is van hypotheekrenteaftrek, dan ligt de keuze voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek voor de hand. Bij de lineaire hypotheek begint u met hoge maandlasten, maar deze is over de gehele looptijd dan wel de goedkoopste.
Voor veel mensen gaat de vraag over een huis in het buitenland niet om een huis voor dagelijkse bewoning, maar om een tweede woning voor vakanties. Daarvoor geldt dat deze misschien wel in het buitenland gefinancierd kunnen worden, maar dat er vaak een eenvoudiger oplossing mogelijk is. Wanneer u een ruime overwaarde heeft in uw huidige woning, kunt u deze wellicht benutten om een tweede huis aan te kopen. U sluit dan een tweede hypotheek af, of sluit uw huidige hypotheek over naar een geheel nieuwe lening.
De rente over het aanvullend geleende bedrag is niet fiscaal aftrekbaar: u gebruikt het immers niet voor uw eerste woning. Wellicht bent u geneigd de aanvullende lening aflossingsvrij af te sluiten: een aflossingsvrije hypotheek kent tenslotte de laagste maandlasten. Echter, dat betekent wel dat u tot in de lengte der dagen (niet fiscaal aftrekbare) hypotheekrente blijft betalen over dat bedrag. Het is dan ook verstandiger om hierbij te kiezen voor aflossing, en bij voorkeur zo snel mogelijk (annuïtair of lineair). Zo bent u uiteindelijk het minste geld kwijt aan uw vakantiehuis.
s