Consumentenbond: aanpassing hypotheek code niet nodig

Als het aan de Consumentenbond ligt hoeft de hypotheek gedragscode niet te worden aangepast zolang het niet bewezen is dat de norm tot problemen leidt. De bond vreest voor "onnodige beperking voor financieringsmogelijkheden", oftewel hypotheken zullen minder snel en voor lagere sommen verstrekt worden.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maken hypotheekadviseurs te vaak gebruik van uitzonderingsregels als het gaat om de hoogte van een hypotheek. Uitzonderingsregels kunnen bijvoorbeeld van toepassing zijn als iemand verwacht meer salaris te krijgen, carriere gaat maken of er een grote erfenis vrijkomt. Uit een onderzoek deze week bleek nog dat hypotheekadviseurs massaal de eigen code overtreden.

De Consumentenbond roept de AFM op om te komen met een goede onderbouwing waarom de code aangepast moet worden. De code heeft als uitgangspunt dat er niet meer dan 4,5 keer het jaarsalaris als hypotheek mag worden geadviseerd, uitzoderingen zoals hierboven geschreven daargelaten.

Ook roept de bond de AFM op om meer toezicht te houden op de hypotheekadviseurs en waar nodig optreedt zoals eerder deze week toen de AFM onjuiste hypotheekadvieze bestrafte.

Gepubliceerd op 12 juni 2009 om 11:01 uur door de redactie.

Reageren