Huiseigenaren schuldbewuster en lossen meer hypotheek af

Meer huiseigenaren hebben hun hypotheekschuld afgelost sinds begin dit jaar. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Belangrijkste reden zijn de lage spaarrente en men zou schuldbewuster zijn geworden.

De aflossingen bij banken zijn sinds dit jaar gestegen met veertig tot vijftig procent. Volgens een rondgang van de NOS hebben huiseigenaren meer hypotheekschuld afgelost. Deze trend werd vorige jaar ook al gesignaleerd, dat jaar hebben huiseigenaren namelijk ook al twintig tot vijftig procent extra afgelost. Belangrijkste redenen om extra af te lossen zijn de toegenomen schuldbewustheid en lage spaarrente.

Door de dalende huizenprijzen zijn huiseigenaren schuldbewuster geworden. Ook speelt de spaarrente een belangrijke rol bij het aflossen van de hypotheekschuld. “Als deze trend zich doorzet, wat ik verwacht, dan zal de totale schuldenberg in Nederland dit jaar voor het eerst afnemen”, zegt Paulus de Wilt van ABN AMRO tegen de NOS. “Dat is goed nieuws voor de economie.”

Banken zagen sinds dit jaar opnieuw het aantal huiseigenaren dat hypotheekschulden aflost stijgen. Een op de vijf klanten bij ABN AMRO heeft besloten extra af te lossen. Ook bij ING Bank en Rabobank steeg het aantal aflossingen met de helft ten opzichte van een jaar eerder. SNS Reaal zou voor tientallen miljoen euro’s meer aan aflossingen hebben ontvangen. 

De berichtgeving van de NOS staat haaks op het eerdere bericht van het BKR, waaruit bleek dat een kwart meer huishoudens een betalingsachterstand heeft op de hypotheek. Of de rondgang van de NOS daadwerkelijk goed nieuws is voor onze economie moet dus nog maar blijken.

Gepubliceerd op 24 april 2013 om 11:06 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren