Energiezuinig huis krijgt hogere hypotheek

Een energiezuinig huis zou een hogere hypotheek moeten kunnen krijgen, de AFM (Autoriteit Financiële Markten) vindt het aanvaardbaar omdat energiezuinige huizen minder energiekosten hebben.

Hogere hypotheek voor energiezuinige huizen als eerste bij Rabobank.
Hogere hypotheek voor energiezuinige huizen als eerste bij Rabobank.

Als hogere hypotheken de laatste tijd in het nieuws komen, dan is het veelal doordat ze mogelijk worden afgeschaft of verder beperkt. Voor een energiezuinig huis lijken er nu juist extra mogelijkheden te zijn voor een hogere hypotheek. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het namelijk aanvaardbaar om deze huiseigenaren een hogere hypotheek te geven omdat ze lagere energiekosten hebben.

Een hogere hypotheek zou dan van toepassing kunnen zijn vanaf minimaal energielabel A. Ook kan er een hogere hypotheek worden afgesloten als er voor dit extra gefinancieerde ook duurzame, energiebesparende, investeringen worden gedaan. De Rabobank heeft als eerste hypotheekverstrekker deze nieuwe regels in gebruik genomen voor energiezuinige huizen met een energielabel A, A+ of A++.

De soepelere AFM regelgeving omtrent hogere hypotheken voor zuinigere huizen komt voort uit een onderzoek van het NIBUD en Agentschap NL. Het is de verwachting dat veel andere hypotheekverstrekkers de soepelere regelgeving ook gaan hanteren.

Gepubliceerd op 27 mei 2010 om 8:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren