Strijd tegen banken om restschuld

Vanaf vandaag kunnen huiseigenaren zich aansluiten bij de actiegroep ‘Stop de Restschuld’. Een initiatief van jurist Sven Hulleman waarbij hij medestanders zoekt die de strijd aan gaan tegen de banken om de probleem rond restschuld op te lossen.

Actiegroep opgericht tegen restschuld
Actiegroep opgericht tegen restschuld

Door middel van een actiegroep wil jurist Sven Hulleman banken een zetje in de rug geven om de problemen rond restschuld op te lossen. Huiseigenaren kunnen zich vanaf vandaag aansluiten bij de actiegroep ‘Stop de Restschuld’, om zo de strijd aan te gaan tegen banken. Volgens Hulleman zijn er bijna 700.000 mensen met een restschuld. “Banken hebben een zetje van de rechter nodig om met ons dit probleem op te lossen.”

Een kwart van de Nederlandse huishoudens met een hypotheek zou volgens recente cijfers van de ING Bank in 2013, financieel in de problemen komen. De hypotheekschuld zou dan groter zijn dan de potentiële waarde van het huis. In principe is een restschuld geen probleem, totdat de huiseigenaar het huis wil verkopen. Volgens Hulleman zitten deze mensen daarom gevangen in hun eigen huis. Het gaat meestal om jongeren in de leeftijd van 25 tot 35 jaar.

Hulleman heeft zelf ook de problemen met een restschuld ervaren van een appartement in Rotterdam Noord. “Ik heb in 2008 een huis gekocht waarop ik bijna 30.000 euro verlies moet nemen om het te kunnen verkopen. En zelfs dan raak ik het aan de straatstenen niet kwijt.” Volgens de jurist zouden daarom ook grote hypotheekverstrekkers moeten bijdragen aan een oplossing. Banken hebben volgens hem door ruimhartige financieringen het probleem veroorzaakt.

Hij wil daarom zijn gelijk halen bij de rechter en hoopt dat meer huiseigenaren zich aansluiten bij de actiegroep om samen sterker te staan. “Het liefst zou ik voor 1 november 1.000 mensen verzamelen die in dezelfde situatie zitten. Maar ik ga hoe dan ook met mijn eigen restschuld naar de rechtbank. Als het mislukt gaat mijn kop eraf, dat besef ik me heel goed, maar dat heb ik er voor over. Want uiteindelijk zal er pijn gepakt moeten worden en dat moet gelijkwaardig gebeuren. Zowel door huiseigenaren als door de bank.” Het is op dit moment nog onduidelijk waar huiseigenaren zich kunnen aanmelden voor de actiegroep.

Gepubliceerd op 8 oktober 2012 om 10:33 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren