Hogere NGH alleen voor aankoop woning

Naar aanleiding van de vele oversluitingen van hypotheken om op die manier onder de nieuwe NHG-grens van 350.000 euro te gebruiken heeft de regering ingegrepen en de regel voor het oversluiten aangepast.

Zoals wij al eerder meldden werden er door vooral banken en tussenpersonen veel marketingmiddelen ingezet om zo de huiseigenaren hun hypotheek over te laten sluiten zodat deze onder de tijdelijk verhoogde NHG-norm zou vallen en zowel de bank als de huiseigenaar zo van de voordelen van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) konden profiteren. De huiseigenaar profiteerde van een lagere hypotheekrente en de bemiddelaars en hypotheekverstrekkers ontvingen een afsluitprovisie en kregen of hielden een tevreden klant.

Vandaag heeft minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie echter afgesproken met het WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen) dan het oversluiten van de hypotheken zodat ze onder de NHG-norm vallen nog steeds mag, maar dat daarvoor alleen het gebruikelijke maximum van 265.000 euro gebruikt mag worden en dat er ook altijd sprake moet zijn van woningverbetering. Dit aangezien de verhoging van de NHG tot 350.000 euro een tijdelijke oplossing is (tot 1 januari 2011) en ook alleen is bedoeld om aankoop van woningen te stimuleren.

Gepubliceerd op 18 juli 2009 om 0:30 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren