Verlengen hypotheek moet kosteloos kunnen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) opent de jacht op hypotheekverstrekkers die bestaande klanten benadelen. Het gaat hierbij om bestaande klanten die hun hypotheek willen verlengen. Zij zouden een hogere rente moeten betalen dan nieuwe klanten met een soortgelijke hypotheek. Volgens het AFM past dit niet bij de belofte van de financiële instellingen om de klant weer centraal te stellen.

Verlengen hypotheek moet kosteloos kunnen.
Verlengen hypotheek moet kosteloos kunnen.

De financiële instellingen krijgen van de AFM tot het einde van het jaar om aan te geven hoe ze de ongelijke behandeling van bestaande en nieuwe klanten met een gelijke hypotheek gaan verbeteren. De hypotheekverstrekkers hebben in de eerdere discussie rond de hoge hypotheekrente al aangegeven de klant weer centraal te willen stellen. Volgens het AFM past dit gedrag daar niet in.

Volgens een woordvoerder van de AFM hanteren banken in vergelijking met nieuwe klanten een opslag van 0,2 tot 0,4 procentpunt voor klanten die na het verlopen van de rentevaste periode weer een nieuwe rente-overeenkomst sluiten met de bank. "Deze toeslag heeft alles te maken met het feit dat het moeilijk is om met een hypotheek van bank te wisselen. De kosten daarvoor zijn hoor. De markt functioneert dus niet goed, en daarom moet dat anders." Het verhuizen van een hypotheek naar een andere bank kost al gauw 1 tot 2 procent van de hypotheeksom, het kan dus ook een tijd duren voor dit is terugverdient met een lagere rente.

Een aantal grote banken in Nederland geeft aan geen zogenaamde prolongatie-opslag meer te hanteren. ING Bank, ABN AMRO en de Rabobank geven allemaal aan dat de rente voor bestaande klanten en nieuwe klanten gelijk is. ING Bank publiceert de tarieven op internet om zo extra openheid te creëren. 

Gepubliceerd op 28 september 2010 om 9:32 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren