Aflossingsvrije hypotheek wederom op de korrel

Als fractieleider van de ChristenUnie nam Arie Slob eind vorige week de aflossingsvrije op de korrel. Tijdens een rondetafel gesprek, georganiseerd vanuit zijn partij, noemde hij de aflossingsvrije hypotheek een hypotheekvorm waar naar gekeken zou kunnen worden en mogelijk veranderd.

Bij de aflossingsvrije hypotheek wordt soms pas na 30 jaar de eerste euro afgelost op de afgesloten hypotheek.  Dankzij deze hypotheekvorm kan er goed gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid tot het aftrekken van de hypotheekrente. Slob stelt het logisch te vinden dat men een hypotheek moet afsluiten om de aanschaf van een woning te financieren maar dat het "ergens beste vreemd is" dat er tussentijds totaal niets wordt afgelost op de hypotheek. Als alternatief noemt hij de annuïteitenhypotheek waarbij er al eerder wordt afgelost. 

Doordat de hypotheekrenteaftrek voor duurdere huizen geen punt van discussie kan zijn in de huidige coalitie waar de ChristenUnie met de CDA inzit, hoopt Slob dat er naar bepaalde hypotheekvormen gekeken kan worden in het licht van de kredietcrisis en de te hoge schulden.

Wanneer de ChristenUnie de aflossingsvrije hypotheek wilt bespreken in de Kamer is nog niet bekend.

Gepubliceerd op 19 mei 2009 om 11:54 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren