Hypotheek bij de DSB Bank, wat nu?

De afgelopen 24 uur heeft het team van Hypotheek Index zeer veel vragen ontvangen over de lopende hypotheken bij de DSB Bank. Vandaar dat we de belangrijkste vraag "Hypotheek bij de DSB Bank, wat nu?" vandaag beantwoorden.

De DSB Bank stevent af op een faillissement, daar kunnen we met de toepassing van de noodmaatregel door De Nederlandsche Bank wel vanuit gaan. Met die constatering komen er natuurlijk veel vragen los. Zoals van een ieder die een hypotheek heeft lopen bij DSB Bank: wat gebeurt er nu met mijn hypotheek?

Een heel duidelijk antwoord op deze vraag is op dit moment nog niet goed mogelijk. Formeel is het bij veel hypotheken zo dat in de voorwaarden staat dat de hypotheek opgeëist kan worden bij een faillissement van de geldverstrekker. In de praktijk zal de curator hier waarschijnlijk niet toe overgaan, omdat het enorme problemen zal opleveren voor de betrokken klanten van DSB Bank. Lang niet iedereen is immers in staat om het openstaande hypotheekbedrag zomaar even van een andere bank te krijgen. En dan hebben we het nog niet over de bijkomende problemen en kosten.

Meer te verwachten is dat de hypotheekportefeuille overgenomen zal worden door een andere financiële instelling. Al die uitstaande hypotheken zorgen immers voor een inkomstenstroom waar de overnemende partij verder weinig voor hoeft te doen. Die bank betaalt een bedrag voor de portefeuille, waarmee de curator de schuldeisers van DSB Bank weer wat mee kan vergoeden. Voor u als klant blijven dan waarschijnlijk de huidige afspraken rondom de hypotheek gewoon gelden.

Een vaak vergeten aspect is dat eventuele spaargelden bij DSB Bank weggestreept kunnen worden tegen een deel van de hypotheekschuld. Bij het toepassen van de depositogarantieregeling wordt eerst bekeken of er spaargelden verrekend kunnen worden met openstaande schulden, zoals hypothecaire leningen. Wie een hypotheek heeft bij DSB Bank, maar ook spaargeld, kan hiermee te maken krijgen. Dat zou inhouden dat u met een hypotheek van € 275.000 en € 50.000 spaargeld niet uw spaargeld terugkrijgt via de depositogarantieregeling, maar in plaats daarvan een hypotheek overhoudt van € 225.000.

Of die verrekening daadwerkelijk zo gaat plaatsvinden, dat is nog even afwachten. Het zou zeer nadelig zijn voor de klanten van DSB Bank die er een hypotheek en een spaarrekening hebben. Bovendien zou het gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek, omdat er immers een deel van de hypotheek met eigen geld is afgelost. Volgens de bijleenregeling kan dat dan niet in een later stadium weer fiscaal aftrekbaar geleend worden.

Gepubliceerd op 13 oktober 2009 om 11:42 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren