Na aflossen hypotheek mogelijk dubbele lasten

De Rabobank waarschuwt huiseigenaren dat ze na dertig jaar aflossingsvrije hypotheek met dubbele lasten te maken kunnen krijgen. Dat geldt volgens de bank met name voor hypotheken die vanaf 2001 zijn afgesloten.

Rabobank waarschuwt klanten met aflossingsvrije hypotheek
Rabobank waarschuwt klanten met aflossingsvrije hypotheek

Mogelijk krijgen huiseigenaren na dertig jaar aflossingsvrije hypotheek te maken met dubbele lasten. Rabobank waarschuwt voor valkuilen en hamert er op dat klanten hun hypotheekschuld de komende 19 jaar met ten minste de helft moeten aflossen. Vanaf 2031 vervalt namelijk de renteaftrek en stijgen de maandelijkse lasten fors. Het besteedbaar inkomen daalt door de lagere pensioenuitkeringen. De inkomens dalen en de lasten worden groter, waarschuwt de Rabobank.

De zorg geldt met name voor klanten met een aflossingvrije hypotheek, die nu elk jaar profiteren van maximale renteaftrek. Nu banken, economen en een groot aantal politieke partijen de hypotheekrenteaftrek willen laten verdwijnen om de woningmarkt weer in beweging te brengen, lossen klanten per week tezamen gemiddeld 200 miljoen euro af.

Financieel bestuurder Bert Bruggink zegt dat er doorgaans eind december al meer wordt afgelost, de aflossingspiek lag nu veel hoger dan normaal. Volgens Bruggink zal er in mei een nieuwe aflossingspiek zijn, dan krijgen veel werknemers namelijk hun vakantiegeld.

Gepubliceerd op 5 maart 2012 om 11:43 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren