Financieel nieuws archief 2013

Onderstaande berichten komen uit het nieuws archief van 2013

  December 2013

 • Gratis advies bij hypotheekproblemen (18-12-2013)

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt dat banken en hypotheekadviseurs niet verplicht zijn een rekening te sturen voor advies aan klanten met betalingsproblemen. De financieel toezichthouder benadrukt dat het juist belangrijk is om met deze klanten in gesprek te gaan.

 • Stijgend aantal hypotheekaanvragen (05-12-2013)

  Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) signaleerde afgelopen maand bijna 17.500 hypotheekaanvragen. Dat betekend voor november een nieuw maandrecord. Volgens de organisatie een aanwijzing dat de huizenmarkt voorzichtig hersteld.

 • November 2013

 • ‘Meer maatwerk bij het verstrekken van hypotheek’ (20-11-2013)

  Veel ondernemers en starters hebben moeite met het krijgen van een hypotheek. Banken zijn vaak huiverig hen een hypothecair krediet te verstrekken. De VVD en ook D66 pleit er daarom voor dat banken meer ruimte moeten krijgen voor het toepassen van maatwerk.

 • Oktober 2013

 • Bijna 10.000 woningbezitters extra met betaalachterstand op hypotheek (22-10-2013)

  Er zijn afgelopen halfjaar bijna 10.000 woningbezitters bijgekomen die problemen hebben met het betalen van de hypotheekkosten. Uit de halfjaarlijkse BKR Hypotheekbarometer blijkt dat het aantal woningbezitters met een betaalachterstand op de hypotheek, nog steeds groeit.

 • Nationale-Nederlanden komt hypotheekklant tegemoet met boetevrij aflossen (16-10-2013)

  Hypotheekklanten bij Nationale-Nederlanden kunnen vanaf 1 november ook boetevrij aflossen tot de huidige WOZ-waarde van de woning. Door het extra aflossen komen het hypotheekbedrag en de woningwaarde meer met elkaar in evenwicht. De maatregel geldt voor alle hypotheekvormen en is vooralsnog geldig tot 1 januari 2015.

 • ‘Hypotheekverstrekkers informeren onvoldoende over financiële situatie’ (09-10-2013)

  Twee op de drie hypotheekklanten voelt zich onvoldoende geïnformeerd door zijn hypotheekverstrekker. Het niet of te laat adviseren over de gevolgen van de crisis op hun financiële situatie wordt als grootste hekelpunt benoemd. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Deloitte en Gfk onder 798 woningbezitters.

 • Rabobank: geen boeterente bij vervroegd aflossen hypotheek (02-10-2013)

  In navolging van SNS Bank kunnen klanten bij Rabobank nu ook hun hypotheek versneld aflossen zonder een boeterente betalen. Het kwijtschelden van de boete geldt alleen wanneer er sprake is van een schenking tot 100.000 euro. De maatregel is tijdelijk en geldt tot 1 januari 2015.

 • September 2013

 • VEH ziet hypotheekrente dalen (26-09-2013)

  De Vereniging Eigen Huis (VEH) constateert dat banken de extra winstmarge op de hypotheekrente langzaam terugdringen. Toch is de winst volgens de vereniging door gebrek aan concurrentie nog te hoog. Banken spreken zelf echter niet van overwinst.

 • ‘Geen boete bij vervroegd aflossen van hypotheek’ (19-09-2013)

  Minister Dijsselbloem van Financiën hoopt dat banken een voorbeeld nemen aan staatsbank SNS. De bank gaat geen boeterente meer rekenen als mensen met geld uit een schenking hun hypotheek vervroeg aflossen. De minister noemt de stap van SNS ‘goed nieuws' en kan het opheffen van de boeterente een vliegwiel zijn voor nieuwe groei in de bouw.

 • Blok tegen meer budget voor startersleningen (12-09-2013)

  Minister van Wonen, Stef Blok, is niet van plan extra geld uit te trekken voor startersleningen. Daarmee reageert de minister op een eerder voorstel van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) om de rijksbijdrage aan de starterslening uit te breiden.

 • Nederlandse hypotheken niet in trek (04-09-2013)

  De Nederlandse hypotheken zijn onvoldoende aantrekkelijk voor buitenlandse banken. Al enige tijd hebben buitenlandse banken zich niet gemeld op de Nederlandse hypotheekmarkt, ondanks de gestegen marges.

 • Augustus 2013

 • Ton belastingvrij schenken om hypotheekschuld te verlagen (28-08-2013)

  Het kabinet wil dat Nederlanders in de toekomst 100.000 euro belastingvrij kunnen schenken aan huizenkopers. De maatregel is een onderdeel uit het begrotingsakkoord om er voor te zorgen dat de hoge eigenwoningschuld omlaag gaat en tegelijkertijd meer spaargeld in de economie te laten vloeien. Daarnaast wil men dat huizenkopers in de toekomst meer eigen geld inbrengen bij het afsluiten van de hypotheek, om de kans op restschuld te verkleinen.

 • SNS Bank ziet ruimte om hypotheekrente te verlagen (20-08-2013)

  Mogelijk gaat de SNS Bank dit najaar de hypotheekrente fors verlagen. De bank wil daarmee het marktaandeel op de hypotheekmarkt vergroten en als aanjager fungeren voor de concurrentie in de Nederlandse bankensector. De Europese Commissie kan mogelijk nog roet in het eten gooien door een prijsleiderverbod op te leggen als straf voor de bij de nationalisatie verkregen staatssteun.

 • Levensverzekering opnemen om hypotheek af te lossen (14-08-2013)

  Het kabinet heeft mogelijk plannen om het voor Nederlanders makkelijker te maken om hun levensverzekering op te nemen. Voorwaarde is wel dat met het opgenomen geld de hypotheek wordt afgelost. Men hoeft dan geen belasting te betalen over het gespaarde kapitaal. Dat meldt het Financieel Dagblad woensdag.

 • Juli 2013

 • ‘Hypotheek veel duurder dan nodig’ (30-07-2013)

  De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit ervoor dat de overheid een maximum gaat stellen aan de winstmarges op hypotheken. Banken zouden slechts de helft van de rentedaling op de kapitaalmarkt doorberekenen aan de consument. Hierdoor blijft de hypotheekrente hoger en blijven hypotheken veel duurder dan nodig.

 • Nieuw platform voor hypotheekadviseurs (17-07-2013)

  Hypotheekadviseurs kunnen vanaf nu terecht op de website informeert.nl voor hulp bij het benaderen van hun bestaande klanten. Het platform is een initiatief van Wegwijs in samenwerking met de Nationale Hypotheekbond.

 • AFM verhoogt toezicht op betalingsachterstanden hypotheken (09-07-2013)

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangekondigd het toezicht op problemen met betalingsachterstanden bij hypotheken te verhogen. Dit nieuws volgt op een persbericht van Vereniging Eigen Huis (VEH) dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd.

 • Nationale Hypotheekgarantie vooralsnog op peil gebleven (03-07-2013)

  Ondanks dat in de eerste helft van 2013 het aantal gedwongen verkopen is toegenomen en het aantal nieuwe Nationale Hypotheekgaranties (NHG) is afgenomen, is het garantievermogen op peil gebleven. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van 2013 die de NHG woensdag heeft gepubliceerd.

 • Juni 2013

 • Economische impuls moet hypotheekmarkt vlottrekken (26-06-2013)

  Mensen moeten meer geld uitgeven en het kabinet moet meer belastingvoordelen doorvoeren. Daarnaast moeten pensioenfondsen en beleggers toe worden gelaten tot de hypotheekmarkt. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom wordt het tijd miljarden euro's aan opgepot geld in de economie te pompen.

 • Meer huiseigenaren met betalingsachterstand hypotheek (17-06-2013)

  In de eerste maanden van 2013 zijn er opnieuw meer huiseigenaren bijgekomen met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Het aantal is toegenomen met een kwart tot 2 procent, meldt het Financieel Dagblad (FD).

 • Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders met onderwaterhypotheek (11-06-2013)

  Eind vorig jaar hadden ongeveer 1,3 miljoen huishoudens in Nederland een hypotheek die hoger was dan de woningwaarde. Het gaat volgens De Nederlandsche Bank (DNB) voornamelijk om Nederlanders die afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht en nog weinig hebben afgelost of gespaard.

 • Ouderen hebben vaker aflossingsvrije hypotheek (05-06-2013)

  Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat zestigplussers veel vaker een aflossingsvrije hypotheek hebben dan jongeren. Daarnaast heeft ruim een derde van de 60-plussers geen hypotheek meer op de woning.

 • Mei 2013

 • Lagere hypotheekrente zorgt voor trendbreuk (29-05-2013)

  De lagere hypotheekrente en de verdwenen onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek zijn medeverantwoordelijk voor een keerpunt op de huizenmarkt. Ook het consumentenvertrouwen is in mei het sterkst gestegen sinds het begin van de metingen door Vereniging Eigen Huis (VEH) in april 2004.

 • NIBC gaat hypotheken verstrekken (21-05-2013)

  De internetspaarbank NIBC Direct, onderdeel van NIBC Bank, heeft dinsdag aangekondigd hypotheken in Nederland te gaan verstrekken. Via drie intermediairs: De Hypotheker, De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek worden de hypotheken aangeboden.

 • Restschuld wordt nauwelijks meegefinancierd bij nieuwe hypotheek (14-05-2013)

  Het is sinds 1 januari 2013 mogelijk de restschuld mee te laten financieren in een nieuwe hypotheek. Banken blijken echter nauwelijks mee te willen werken. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) vormt dit een groot probleem en is het 'gedrag' van banken onacceptabel.

 • Aantal hypotheekaanvragen kent progressie (07-05-2013)

  Op de Nederlandse hypotheekmarkt is licht progressie geboekt. Het aantal hypotheekaanvragen is namelijk in april licht gestegen ten opzichte van maart. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN), zij verwerken meer dan de helft van de hypotheekaanvragen in Nederland.

 • Doorstromerslening Ede vervalt (02-05-2013)

  De doorstromerslening die door de gemeente Ede werd aangeboden vervalt per 14 mei. Stichting Nationale Hypotheek Garantie (NHG) besloot de lening niet langer te ondersteunen. Ede was één van de drie gemeenten die bij wijze van proef de lening niet alleen voor starters, maar ook voor doorstromers mocht aanbieden.

 • April 2013

 • Huiseigenaren schuldbewuster en lossen meer hypotheek af (24-04-2013)

  Meer huiseigenaren hebben hun hypotheekschuld afgelost sinds begin dit jaar. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Belangrijkste reden zijn de lage spaarrente en men zou schuldbewuster zijn geworden.

 • Kwart meer huishoudens met betalingsachterstand hypotheek (16-04-2013)

  Het aantal huishoudens dat afgelopen jaar de hypotheekkosten niet kon betalen is gestegen met 25 procent. Sinds begin dit jaar zijn er bijna vijfduizend huishoudens bijgekomen met betalingsachterstanden. Dat blijkt uit de Hypotheekbarometer van het BKR.

 • Overgangsregeling voor omzetten hypotheek (10-04-2013)

  Een speciale overgangsregeling moet ervoor zorgen dat meer mensen ook na 1 april hun hypotheek kunnen omzetten. Hiervoor heeft de Tweede Kamer een motie van Raymond Knops (CDA) aangenomen.

 • Maart 2013

 • AFM doet suggestie om hypotheekachterstand aan te pakken (26-03-2013)

  Veel hypotheekverstrekkers zijn volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de goede weg met het signaleren van betalingsachterstanden op hypotheken. Toch zouden banken nog meer het belang van de klant voor op moeten stellen en preventieve maatregelen bieden om betalingsachterstand te voorkomen.

 • ‘Hypotheekrente kan verder omlaag’ (18-03-2013)

  Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt op basis van de Eigen Huis Rentebarometer dat banken voldoende ruimte hebben om de hypotheekrente verder te verlagen. Banken zouden weer meer verdienen op hypotheken omdat zij zelf goedkoper kunnen lenen op de kapitaalmarkten.

 • Nieuw financieringsplan hypotheken aanstaande (13-03-2013)

  Het hypotheekplan waarbij pensioenfondsen een groter deel van de bestaande hypotheken van banken financiert, lijkt meer voet aan de grond te krijgen. Nu pensioenfondsen bereid lijken meer te willen investeren in hypotheken. Mogelijk zal dit leiden tot lagere kosten voor banken en consumenten.

 • Persoonlijke hypotheeksituatie voor veel belangrijk (07-03-2013)

  Veel huizenbezitters willen weten hoe zij ervoor staan met de hypotheek. Dat blijkt uit een analyse van de Hypotheek Stresstest van de ING Bank. De stresstest is door bijna 45.000 consumenten ingevuld in de afgelopen 5 weken.

 • Februari 2013

 • Voorwaarden hypotheekmaatregel bekendgemaakt (28-02-2013)

  Donderdagmiddag hebben minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) de voorwaarden bekendgemaakt van de hypotheekmaatregel. Deze hypotheekmaatregel is in het woonakkoord afgesproken en zorgt ervoor dat huiseigenaren extra kunnen bijlenen.

 • Hypotheekrente te hoog door gebrek aan concurrentie (19-02-2013)

  De ophef over de gemiddelde hypotheekrente in Nederland is opnieuw opgelaaid. De Tweede Kamer wil duidelijkheid over de verschillen in hypotheekrentes met het buitenland. Concurrentieproblemen op de Nederlandse hypotheekmarkt zouden grootbanken vrij spel geven.

 • Opgepast voor serviceabonnement van hypotheekadviseurs (12-02-2013)

  De consumentenbond waarschuwt huiseigenaren voor dure serviceabonnementen van hypotheekadviseurs. Deze abonnementen hebben vaak weinig te betekenen, terwijl klanten al gauw 10 tot 35 euro per maand betalen.

 • Aantal hypotheekaanvragen sterk gedaald (04-02-2013)

  Een daling van het aantal hypotheekaanvragen in de eerste maand van 2013 lag in de lijn der verwachting. Toch is de daling groter dan gebruikelijk. Uit data van Hypotheken Data Netwerk blijkt dat in januari het aantal hypotheekaanvragen met maar liefst 43% is gedaald ten opzichte van december.

 • Januari 2013

 • Nationale hypotheekschuld voor het eerst gedaald (28-01-2013)

  De Nederlandse hypotheekschuld is voor het eerst sinds 2003 gedaald. Dat blijkt uit cijfers die De Nederlansche Bank (DNB) maandag heeft gepubliceerd. In november 2012 werd meer op hypotheken afgelost dan dat er nieuwe hypotheken werden gesloten.

 • Kwaliteit hypotheekadvies bij grote banken lager (21-01-2013)

  De kwaliteit van hypotheekadvies bij grote banken is lager dan bij hypotheekketens en intermediairs. Dat blijkt uit een analyse van Independer die onderzoek deed naar de prijs en kwaliteit van hypotheekadviseurs.

 • EyeOpen van start gegaan met online hypotheekadvies (14-01-2013)

  De financiële website EyeOpen is vorige week van start gegaan met het bieden van online hypotheekadvies. EyeOpen biedt zelf geen hypotheken aan, maar vergelijkt de producten van 32 hypotheekverstrekkers.

 • Mogelijk worden hypotheken goedkoper (07-01-2013)

  Voor Nederlanders wordt het wellicht goedkoper om aan een hypotheek te komen. Hypotheekverstrekkers kunnen goedkoper hypotheken financieren doordat het bundelen en doorverkopen van hypotheken gemakkelijker wordt dankzij soepelere regels.